9 Ağustos 2009 Pazar

Fenerbahçe Formaları


Sezon bugün başlıyor ve forma hakkında yorumları bugün yapıyorum. Bu tembellikle nereye kadar?...

Onur Abinin gitmeden son formaları oldu bu sezonunkiler. Öncelikle ellerine sağlık diyelim... İnşallah önümüzdeki sezon formaları da hayatı fenerbahçe olan kişilerce yapılmaya çalışılınır...

Çubuklu Forma : Fenerbahçe'nin klasik forması. Dünya takımlarının klasik formalarına da baktığınızda üzerinde fazla bir değişiklik yapma imkanınız yoktur. Bu değişiklikleri yaparken de çok dikkatli olmak gerekir. Forma ruhunu kaybetmemeli. Forma satışı için de az da olsa farklılık olması gerekir. Bu hassas noktada hazırlanır bu forma.

Bu seneki çubuklu formayı çok beğendim. Her sezon olgunlaşan çubuklu forma tasarımında artık ufak detaylarda yapılan farklılıklar göze çarpıyor. Bu da Fenerbahçe'nin bu işe diğer kulüplere oranla ne kadar daha fazla önem verdiğini gösteriyor.

Türkiye'deki sayılı kurumsal firmalarından, kulübün ana sponsoru Avea'yı logolarında bazı taviz vermesine ikna etmenin kolay olmadığını bilirim. Formanın görselindeki en önemli etkenlerden göğüs reklamınız göze hoş görünmüyorsa işiniz zordur. Avea yazının üstündeki logoyu kullandırmayarak hem AVEA yazısını daha büyük kullandırmış hem de formanın tasarımı tartışmasız daha güzel olmuş.

Aynı şeyleri Türk Telekom için de söyleyebiliriz. Logolarını sarı-lacivert kullanılmasına izin verilmesi çok hoş...

Ense etiketindeki marş esprisi çok güzel. Daha önce hiç bir formada görmemiştim. Belki yeni bir akım başlayacak bu şekilde.

Lisans etiketi mantığı güzel ancak tasarımcının istediği gibi olmadığı çok belli. Pek beğenmedim...

UEFA kuralları gereği koldaki üç bant kol ucuna kadar gelmiyor artık. Eskiden gözüne gözüne sokulan üç bant şimdi hem şık duruyor hem de göze batmıyor. Kolda güzel bir ayrıntı olarak duruyor.

Bu sezon adidas'ın a sembol takımları kullandığı desen de çok hoş. Çubuklu bu kalıpda çok güzel durmuş.

Formanın arkası numara boşluğu da gayet hoş...

Arma Forma : İleriki sezonlarda 2009-2010 sezonunu bu forma ile hatırlayacağız sanırım. 2002 yılında Fenerium markası ile forma yaparken beyaz forma çalışmalarında denemiş ama uygulamaya geçirmemiştik bu deseni.

Bu formayı ilk gördüğümde keşke laciverti de olsa dedim. Bu haliyle bile taraftarlardan çok olumlu tepkiler var. Kullanılan kalıp çubuklu forma kalıbı ile aynı.

Formada yakayı sevmiyorum. Hele böyle gömlek yakası hiç tarzım değil....

Kuruluş Forma : Sarı beyaz forma bence her sene olmalı. Fenerbahçe her sezon en az bir tane açık renk formaya ihtiyacı olacak. 2006 yılına kadar bu forma ya beyaz ya da sarı olacaktı. Her sezon da beyaz ağırlıklı ya da sarı ağırlıklı forma en az satılan forma olurdu. 2006-2007 sezonuyla beraber güzel bir hikaye ile (Fenerbahçe'nin ilk renkleri sarı-beyaz) sarı-beyaz forma yapılmaya başlandı.

Hiç bir takım sarı-beyaz forma giymiyor. Artık kimse de giyemez. Giyerse de Fenerbahçe'yi taklid ediyor damgasını yer.

Bu sezonki kuruluş formaya gelince. Yaka dışında gayet güzel. Madem bir yaka takıntısı var neden sadece arma formada kullanılmadı merak ediyorum. Etekteki ekstrafora baskı basit ve şık. Ah bir de adidas üç bandın sarı olmasına ikna olsa...

Bu üç forma dışında lacivert kaleci kazağı dikkat çekiyor. Sade olmasına rağmen lacivert ve sarı renklerin ahengi çok güzel. Türkiye'de en çok satılan kaleci kazağı olacağı kesin...

1 yorum:

  1. yakaların gokhan ve emre tarafindan kesildigini de ekleyelim.

    YanıtlaSil