12 Kasım 2009 Perşembe

İlber Ortaylı İle Tarih Dersi


Bu sene Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği konferanslara ilk kez katılma fırsatı buldum. Konferans, söyleşi, konserlerden oluşan aylık program, beş on gün önce kültür a.ş. internet sitesinden ya da kültür merkezlerindeki kitapçıklardan öğrenilebiliniyor.
Bugünkü ders Tarık Zafer Tunaya'da İlber Ortaylı ile yapıldı. Konu 1 Kasım 1922 saltanatın kaldırılması idi.
Aldığım notlardan bazılarını iletiyim :
* 1 Kasım 1922'de TBMM, 503 nolu karar ile Saltanatı kaldırmıştır. Kanun değildir.
* Saltanatın kaldırılmasıyla rejim değişmiştir. Bir devlet yıkılıp yeni bir devlet kurulmamıştır.
* Kimileri İstiklal Mahkemelerini ve İzmir suikasti sonucu yaşanaları göstererek rejimin çok kanlı değiştiğini söyler ancak Sovyet İhtilali, Yunan İç savaşı, İspanya İç Savaşına kıyaslanırsa hiç de kanlı bir değişim olmamıştır. Fransız İhtilalini bu sınıfa bile koymamız yanlış olur. Aralarında en kanlısıdır.
* Saltanatın kaldırılmasıyla 6. Mehmet ya da Vahdeddin (1. Vahdettin değil) 11 Kasım'da İngilizlere mektup yazmıştır. Neden İngiltere denirse çünkü başka sığınacak bir ülke yoktur.
* 17 Kasım'da onbir kişiyle İstanbul'dan ayrılmıştır.
* Hanedan mensupları hiçbir zaman Türkiye Devleti hakkında olumsuz tavırları ve düşünceleri olmamıştır.
* Hanedan mensuplarının çoğu maddi sıkıntı çekmişlerdir ancak yine de çocuklarının iyi eğitim almaları için ellerinden geleni yapmışlardır.
* Hiçbir dolandırıcılık, ahklaksızlığa adları karışmamıştır. Hanedan kadınlarının hepsi iffetlerine sahip insanlardır. Aileye mensup hiçkimsede herhangi bir aşırıya kaçma görülmemiştir.
* Hanedan mensupları tassuvufi terbiyeye sahip kişilerdir.
* 1952'de Hanedan'ın kadın mensuplarına af çıkacağı vakit zannedildiği gibi, CHP'liler değil İhsan Sabri Çağlayangil önderliğindeki Demokrat Parti vekilleri karşı çıkmışlardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder