22 Mart 2010 Pazartesi

Osmanlı Mirası



Ülkemizin yetiştirdiği en önemli tarihçilerden İlber Ortaylı'nın Taha Akyol ile beraber hazırladıkları son kitabı Osmanlı Mirası çıktı.

Sohbet üslubu ile yazılan kitapta; Osmanlı ve Ermeniler, Osmanlı ve Museviler, Osmanlı Hanedanı ve Milli Mücadele, Osmanlı Modernleşmesi ve Milliyetçilik, Osmanlı İdaresi ve İslam gibi konulara değiniliyor.

Konular hakkında hocanın verdiği bilgiler çok net ve rafine. 173 sayfalık kitabı çok kısa sürede rahatlıkla okuyabiliyorsunuz.

Kitaptan küçük bir alıntı :

Fatih Sultan Mehmet'in entelektüel kişiliği ile ilgili ne anlatmak istersiniz?

Fatih Sultan Mehmet bir Rönesans entelektüeliydi. Rönesans'ın kendi kendini yetiştiren, imkanlarını kullanmanın yanı sıra bunları zorlayan, çok renkli bir entelektüel portresi. Batıdaki Rönesans tipi entelektüeller o dönemde Latince ve Yunanca öğrenmeye başlamışlar. Rotterdam'lı Erasmus gibi İbranca bilenler var. Bunların en tipiklerinden biri Heretik bir İbranca uzmanı olan, İtalyalı Giovanni Pico della Mirandola'dır. Fakat bu kişiler Arapça, Farsça ya da Slav dillerini bilmezler. Halbuki Fatih Yunanca ve İtalyancayı bilmenin yanı sıra, Farsça ve Arapça kalem oynatıyor. Bu dillerin edebiyatına vakıf. Bugün hem çini bilip hem Çin poseleni toplayan hem de Yunan, Roma heykellerine ilgi duyan bir entelektüel var mı?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder